Promocije - ITC d.o.o.

Zašto je bolje saditi ruže kad je oblačno vrijeme?

Uzgoj najpopularnijeg cvijeta nije pretežak, ali valja znati kada ga zalijevati, orezivati te kako ga i gdje posaditi

Kraljica cvijeća i simbol ljubavi, samo je jedna asocijacija. Naravno, ruža! Da bismo u ružama uživali veći dio godine, sada je idealno vrijeme za planiranje ružičnjaka. Valja ga zasaditi na sunčanom i prozračnom mjestu jer će u suprotnom imati manje cvjetova i bit će skloniji bolestima i štetnicima. Ako tlo nije rahlo i bogato humusom, valja ga obogati kompostom i tresetom.
 
– Ruže vole blago zakiseljena tla, idealna je ph reakcija tla oko 6 i 6.5 – naglašava Leon Golub, dipl. ing. agr., stručni savjetnik hortikulture, naglašavajući kako ruže treba saditi i na mjestima gdje se voda ne zadržava u tlu, jer vlažno tlo omogućava razvoj gljivica.
 
Iskusni vrtlari preporučuju da se nove ruže nikad ne sade na mjestima ili u lončanicama gdje su već prije bile zasađene, a zemlju na dubini barem od 50 cm treba dobro pognojiti.
 
Odabir sadnice
 
Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkada je to teško procijeniti jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna od metoda je vidjeti ima li sadnica izbojke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijanom prostoru. Bolji izbor je kupnja u rasadnicima, izravno od proizvođača ili pak uzgoj biljke iz reznice.
 
– Ovisno o vremenu, ruže se sade za vrijem marta i aprila, no to ponajprije ovisi o temperaturi tla i zraka.

 
Prije sadnje, sadnicu valja staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izbojke valja odrezati. Preporuka je ruže saditi za oblačnog dana – savjetuje Leon Golub.
 
Ružu pri sadnji treba pridržavati kako bi se lijepo uspravno ukorijenila. Orezivanje počinje u prvoj godini za vrijeme cvjetanja, a valja redovito rezati ocvale cvjetove. Ruže koje su već odavno zasađene u ružičnjaku svako proljeće treba orezati – ukloniti osušene grane i one koje se razvijaju iz središta grma. Posebno treba ukloniti divlje izbojke. Pupoljke za vazu treba uvijek rezati vrtlarskim makazama, i to kosim rezom.
 
Najčešće vrste
 
Danas je ponuda ruža izuzetno bogata pa katkad postoji nedoumica koju vrstu izabrati. Jedna od čestih vrsta su ruže čajevke. Njihov grm naraste od 80 do 120 cm, a dobro ih je saditi na razmak od 40 cm. Ruže penjačice traže potporu – ogradu, zid. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara. Razmak sadnje je od 1 do 2 metra, ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme, obično u trećoj godini. Mini ruže narastu od 25 do 30 cm i pune su sitnih cvjetova.
 
ITC je za svoje kupce pripremio ove navedene vrste ruža po cijeni od 3,10 KM.
 

Kontakt informacije

  • Zmaja od Bosne bb
  • 72000 Zenica, BiH
  • +387 (0)32 246-117
  • +387 (0)32 405-970
  • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Radno vrijeme

Ponedeljak-Petak: 08.00 - 16.00
Subota: 08.00 - 14.00
Nedeljom i praznicima: Zatvoreno

Gdje se nalazimo

© 2017 ITC d.o.o. Zenica | Designed ByNESA